vineri, 11 februarie 2011

Manastirea Hozevitissa













Manastirea Hozevitissa se afla pe insula Amorgos, parte a Arhipelagului Cicladelor din Marea Egee. Chiar daca nu este considerata o insula mica, suprafata acestei insule ajunge la doar 121 km patrati. Ridicata pe stanca Muntelui Sfantul Proroc Ilie, la o inaltime de 300 m deasupra nivelului marii, Manastirea Hozevitissa este situara foarte aproape de Chora , capitala insulei. Imaginea acestei manatiri, o cladire alba sapata in stanca, este emblematica pentru insula Amorgos.



O istorie amanuntita dupa intemeierea acestei manastiri nu se gaseste scrisa nicaieri, deoarece toate actele si insemnarile cele vechi din manastire s-au pierdut din cauza deselor jefuiri pe care le-a suferit acest asezamant.




Insa, potrivit traditiei, se spune ca manastirea a fost zidita in secolul al IX-lea de catre niste monahi de la Hozeva (din Palestina). Pe vremea cand erau prigoane in Palestina (din cauza sfintelor icoane) o parte din calugarii de la Hozeva, s-au mutat in ostrovul Amorgo, luand cu ei si sfanta Icoana facatoare de minuni a Maicii Domnului.



Acestia afland aici un loc stancos pe coasta unui munte prapastios (ca si cel de la Hozeva) au zidit manastirea care a primit numele Sfintei Icoane de la Hozeva (adica Hozevitissa).


Legat de ridicarea manastirii s-a pastrat o veche traditie legata de dalta de fier infipta in piatra, deasupra clopotnitei. Nimeni nu poate spune cine a infipt-o in acel loc deoarece nicio scara nu ajunge pana acolo. Se spune insa ca in vremea cand a inceput a se zidi manastirea s-a ales un loc putin mai departe de locul unde este astazi. Insa tot ce se zidea ziua, noaptea gaseau ruinat, iar uneltele lucratorilor se gaseau dimineata atarnate de dalta cea de fier. Din aceasta au cunoscut ca sub dalta este voia Maicii lui Dumnezeu sa se zideasca manastirea.



Dupa o perioada, manastirea s-a pustit din cauza barbarilor si a ramas mult timp nelocuita. Imparatul Alexie Comneanul intre 1080 – 1088, afland-o ruinata si parasita, a zidit-o din nou inchinand-o Maicii Domnului.



Toate cate s-a petrecut in manastirea aceasta de la zidirea ei si pana astazi, sunt in legatura cu Sfanta Icoana a Maicii Domnului facatoare de minuni si care se cheama “Hozevitissa”. In multe randuri si in multe locuri s-au izbavit oamenii de seceta, de foamete si de alte necazuri grele, facandu-se litanie cu Sfanta Icoana “Hozevitissa”, iar vindecarile care se dau bolnavilor sunt nenumarate si prea-minunate.




Frumusetea cadrului natural in care este ridicata aceasta manastire este dublata de arhitectura si istoria sa, care fac din aceasta un obiectiv important pentru orice pelerin care viziteaza Grecia.




In fiecare an, la sarbatoarea Intrarii Maicii Domnului in Biserica, pe 21 noiembrie, este si hramul Manastirii Hozevitissa, la care participa multi credinciosi de pe intreaga insula si pelerini.


 
Radu Alexandru
 
sursa:CrestinOrtoodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu