sâmbătă, 23 octombrie 2010

Essex:Pr.Sofronie


Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul este o manastire ortodoxa de barbati si de femei, situata in tinutul Maldon din Essex, Anglia. Din punct de vedere jurisdictional, manastirea apartine direct de Patriarhia Ecumenica, fiind astfel o "stavropighie patriarhala".Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Essex, AngliaManastirea Sfantul Ioan Botezatorul din Essex - scurt istoric:Inceputurile monahale pe locul manastirii din Essex sunt relativ recente. Manastirea din Essex este strans legata de Arhimandritul athonit Sofronie Saharov. Dupa ce iese din Sfantul Munte, Staretul Sofronie Saharov merge si se stabileste in Paris. Staretul se stabileste la Casa Ruseasca, un azil de batrani din Saint Genevieve-des-Bois.

***
{...


La azil, Staretul Sofronie il ajuta pe preotul de acolo si indelineste functia de duhovnic. Usor usor, ajunge sa atraga langa sine cativa tineri, pe langa cele cateva monahii ce ajutau azilul inca din-nainte de sosirea sa.Unul dintre motivele iesirii Arhimandritului Sofronie din Sfantul Munte il constituie si dorinta de a publica scrierile Sfantului Siluan Athonitul. Aceasta dorinta avea ii fie indeplinita abia dupa infiintarea manastirii din Essex
(Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Essex, Anglia)Numarul de cativa vietuitori dornici de o viata de nevointa au dus la hotararea de a infiinta o manastire. Abia in anul 1959, monahul athonit ajunge sa intemeieze o obste pe aceste locuri. Obstea a fost intemeiata in anul 1959 de Arhimandritul Sofronie Saharov, sub jurisdictia Inalt Preasfintitului Antonie de Suroj, episcopul rus al Angliei. La inceput, Batranul Sofronie avea in jurul sau un numar de doar sase monahi, de diferite nationalitati.


La sase ani de la infiintare, manastirea din Essex trece sub jurisdictia directa a Patriarhiei Ecumenice. Monahii recunosc autoritatea patriarhului ecumenic drept episcop al lor, il pomenesc la Sfintele Slujbe si ii platesc taxa ecclesiala cuvenita.Obstea monahala este alcatuita atat din barbati cat si femei, care provin din mai multe tari: Rusia, Grecia, Romania dar si din Occident. Aici se va calugari si Rafail Noica, fiul filozofului roman Constantin Noica. Obstea mixta este un fenomen rar in ortodoxie, insa nu si unic. Acest lucru se datoreaza neputintei Staretului Sofronie de a calauzi doua obsti separate.


Vietuind in aceeasi manastire, monahii si monahiile duc o viata monahala autentica, rugaciunea ocupand locul central in mintea si inima fiecaruia. Maicile sunt mai multe decat calugarii, acestea fiind in jur de 20.In momentul in care Parintele Sofronie a intemeiat manastirea din Essex, el a vrut sa aiba certitudinea ca vietuitorii din aceasta manastire vor fi credinciosi nevointei launtrice necesare dobandirii rugaciunii curate. Din randuiala de zi cu zi, niciodata nu lipsesc cele mai bine de patru ore de Rugaciune a Inimii si Sfintele Slujbe, in deosebi Sfanta Liturghie.Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Cripta, unde este inmormantat parintele Sofronie SaharovOodata cu infiintarea manastirii, acesteia i-a fost adus la cunostinta faptul ca nu pot face un cimitir la suprafata, lucru care i-a constransa sa sape o cripta subterana.

Staretul Sofronie Saharov avea sa moara cu doar o zi mai inainte de terminarea construirii criptei. La adormirea lui in Domnul, parintele a lasat in urma sa un numar de 25 de monahi.

"...Nimenea pe acest pamant nu poate fugi de suferinte; si desi suferintele trimise de Domnul nu sunt mari, oamenii si le inchipuie mai presus de puterile lor si sunt zdrobiti de ele. Aceasta se intampla din pricina ca nu-si smeresc sufletul si nu se incredinteaza voii lui Dumnezeu. Insa Domnul Insusi ii calauzeste cu harul Sau pe cei ce se predau voii lui Dumnezeu si duc toate cu tarie, pentru Dumnezeul pe Care atata l-au iubit si impreuna cu Care pururea se proslavesc. Cu neputinta este a scapa de necaz pe lumea aceasta, insa cel ce se preda voii lui Dumnezeu duce cu usurinta necazul, vazandu-l; ci punandu-si in Domnul credinta, asa trece necazul sau."

Manastirea Sfantul Ioan Botezatorul - Essex, Anglia

sursa:Crestin Ortodox.ro


Acum ca am aflat poarta raiului cred si nadajduiesc Intru tine Maicuta ca Tu esti cheia acestei porti.Prea Sfanta Stapana mea de Dumnezeu Nascatoare care ai mare si multa mila deschide-mi mie usa.Amin!

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu