sâmbătă, 15 ianuarie 2011

Manastirea Sfantul Pantelimon - Panachrantos












Manastirea Sfantul Pantelimon, numita si Manastirea Panachrantos, este o manastire ortodoxa aflata pe insula greceasca Andros, unde dintre insulele ciclade din Marea Egee. Numele actualei manastiri, anume "Panachrantos", trimite la persoana careia ii este inchinata vechea biserica a manastirii, anume Maicii Domnului Preacurata.



Manastirea din Andros isi serbeaza cele doua hramuri in zilele de 27 iulie, cand e praznuit Sfantul Mare Mucenic Pantelimon, al carui sfant cap se afla pastrat in biserica, si 15 august, cand se face praznuirea Adormirii Maicii Domnului.


Manastirea Panachrantos este asezata pe culmile stancoase ale muntilor Geronakas, aproape de varful Katafigio, la o altitudine de aproximativ 750 de metri. Din localitatea Mesaria, aflata langa Menites, si pana la manatire se fac doua ore, mers domol.



Intemeierea manastirii de pe stancile insulei Andros este atribuita strategului (generalului) Nichifor al II-lea Focas, care mai apoi a ajuns imparat al Imperiului Roman de Rasarit, domnind intre anii 963 si 969. Acesta a zidit manastirea tot undeva in secolul al X-lea, posibil in anul 961.




Potrivit legendei locului, doi calugari ortodocsi, fagaduindu-i imparatului ca se vor ruga spre a iesi victorios dintr-o lupta grea, i-au cerut acestuia ajutor material, cand a poposit pe aceasta insula, in drumul lui spre Creta. Imparatul a fost de acord, urmand ca victoria sa-l faca sa se intoarca pe insula Andros, cu ajutoare materiale, spre ridicarea unei manastiri, pentru cei doi calugari.




Generalul-imparat a castigat lupta, dupa aceasta zidind manastirea promisa. Inconjurata de un zid de piatra fortificat, manastirea seamana cu o fortareata bizantina. De pe zidurile manastirii, privelistea este magnifica, Chora si intreaga regiune putand fi vazute in toata frumusetea lor.



Potrivit unei alte traditii a locului, manastirea a fost zidita pe un loc indicat de Maica Domnului. Astfel, icoana Maicii Domnului "Panachrantos", posibila lucrare a Sfantului Apostol Luca, a indicat celor doi calugari locul viitoarei manastiri. Icoana cu pricina este pastrata inca si astazi in manastirea de pe stanci, in biserica cea veche, langa usa sudica a altarului.



Manastirea Sfantul Pantelimon - Panachrantos din Andros



Pe langa aceasta minunata si veche icoana, in biserica manastirii se mai pastreaza, cu mare evlavie, si Capul Sfantului Pantelimon. Icoana Sfantului Pantelimon si Sfintele sale Moaste se afla imediat langa icoana Maicii Domnului Panachrantos, in partea ei stanga.



Biserica cea veche pastreaza fresce din secolul al XVIII-lea. Iconostasul sculptat al acesteia este si el deosebit de frumos. Icoana Maicii Domnului mai-sus numita este inramata intr-o frumoasa rama de argint. Acum cativa ani, Manastirea Panachrantos era vietuita de numai trei calugari.



Teodor Danalache



sursa:crestinortodox.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu